Εισαγωγή στα λειτουργικά συστήματα
Το κλιπ επικεντρώνεται στην χρήση του λειτουργικού συστήματος ως σύνδεσμο μεταξύ του λογισμικού και του υλικού. Μας πληροφορεί επίσης σχετικά με την εικονική μηχανή (virtual machine) που μας παρέχει το λειτουργικό σύστημα, προκειμένου να τρέξουμε τις εφαρμογέ
01:00
Γραφική διεπαφή χρήστη
Το βίντεο κλιπ αναφέρεται στο Γραφικό Περιβάλλον Χρήστη (γνωστό ως GUI) που παρέχει ένα λειτουργικό σύστημα. Πρόκειται για ένα σύνολο γραφικών στοιχείων, τα οποία εμφανίζονται στην οθόνη του ΗΥ και χρησιμοποιούνται για την αλληλεπίδραση του χρήστη με τον ΗΥ, προσφέροντας ένα εύχρηστο και λειτουργικό περιβάλλον εργασίας.
01:14
Windows Vista
Το βίντεο κλιπ αναφέρεται στο λειτουργικό σύστημα Windows Vista και τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με άλλα λειτουργικά συστήματα, όπως πολυεπεξεργασία, ευχρηστία, σταθερότητα, ασφάλεια. Επίσης μας παρουσιάζει τη μοντέρνα αισθητική του Γραφικού Περιβάλλοντος Χρήστη των Windows Vista με τις τρισδιάστατες μικρογραφίες των παραθύρων, γνωστή ως Vista Αero.
01:20
Linux
Το βίντεο κλιπ αναφέρεται στο λειτουργικό σύστημα Linux , ένα ελεύθερο ανοιχτού κώδικα λογισμικό, απαλλαγμένο από μονοπωλιακές ή εμπορικές πρακτικές.
00:40
Επεξεργασία κειμένου
Το βίντεο κλιπ αναφέρεται στην εφαρμογή λογισμικού επεξεργασίας κειμένου και στα πλεονεκτήματα που προσφέρει σε σύγκριση με εφαρμογές που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν. Περιγράφει επίσης τα εργαλεία που διαθέτει ο επεξεργαστής κειμένου για τη μορφοποίηση των γραμματοσειρών, την εισαγωγή εικόνων, τη μορφοποίηση παραγράφων, τον ορθογραφικό έλεγχο, το λεξικό, την κρυπτογράφηση κ.α.
01:06
Επεξεργασία εικόνας
Το βίντεο κλιπ αναφέρεται στο λογισμικό επεξεργασίας εικόνας και τις νέες δυνατότητες που παρέχει. Τέτοιες δυνατότητες είναι οι ψηφιακές επεμβάσεις στο μέγεθος, τη φωτεινότητα, το contrast, τη χρωματική ισορροπία, η εφαρμογή φίλτρων, η διαδικασία ρετούς κ.α. Στο παρελθόν η δημιουργική ικανότητα του φωτογράφου περιοριζόταν μόνο λήψη της φωτογραφίας και στην αποτύπωσή της στο φιλμ.
01:12
Μνήμη
Το βίντεο κλιπ αναφέρεται στη μνήμη του HY και στα είδη στα οποία διακρίνεται: στη RAM που χρησιμοποιείται για προσωρινή αποθήκευση των πληροφοριών και στη ROM που χρησιμοποιείται για μόνιμη αποθήκευση.
01:30
ROM, RAM
Το video clip αναφέρεται στα είδη μνήμης του ΗΥ, δηλ. την προσωρινή και τη μόνιμη μνήμη. Στην προσωρινή μνήμη ακήκει η RAM στην οποία φορτώνεται το λειτουργικό σύστημα κατά την εκκίνηση και αποθηκεύονται προσωρινά δεδομένα κατά την επεξεργασία. Στη μόνιμη μνήμη ανήκει η ROM στην οποία είναι φορτωμένες οδηγίες λειτουργίας του ΗΥ, οι σκληροί δίσκοι, […]
01:32
Λειτουργικό σύστημα
Το video clip αναφέρεται στο διαχωρισμό του λογισμικού σε λειτουργικό σύστημα και σε εφαρμογές. Παρουσιάζει το λειτουργικό σύστημα ως το σύνολο των προγραμμάτων που ελέγχουν την εκτέλεση προγραμμάτων, τη διαχείριση μνήμης και περιφερειακών συσκευών, την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων και αναφέρει δυο πολύ γνωστά λειτουργικά συστήματα: το MS-DOS και τα φιλικά προς το χρήση WINDOWS.
01:60
Bits και Bytes
Το video clip αναφέρεται στην έννοια της χωρητικότητας στην πληροφορική. Αυτή εκφράζεται σε πολλαπλάσια του 1bit, το οποίο μπορεί να αποθηκεύσει έως δύο καταστάσεις 0 ή 1, δηλ. περνάει ή δεν περνάει ρεύμα για τα ηλεκτρικά κυκλώματα του ΗΥ.
02:45
Λειτουργικό σύστημα ως noisis
Το βίντεο κλιπ αναλύει την έννοια του λογισμικού. Περιλαμβάνει όλα τα προγράμματα που εκτελούνται στον Η/Υ και να του δίνουν ένα είδος νοημοσύνης.
00:45
Λειτουργικό σύστημα και εφαρμογές
Το video clip περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το λειτουργικό σύστημα λειτουργεί ως περιβάλλον επικοινωνίας ανάμεσα σε χρήστη και ΗΥ και ως συντονιστής για την εκτέλεση όλων των λειτουργιών. Επίσης αναφέρεται στην έννοια των διαφόρων εκδόσεων του ίδιου λογισμικού.
01:37
Μαθαίνουμε ασφαλείς: ΤΠΕ – Δημιουργώ με τη ζωγραφική τον πρώτο μου κώδικα
Στο παρόν βίντεο γίνεται χρήση ενός ελεύθερου λογισμικού ζωγραφικής. Στόχος του βίντεο είναι οι μαθητές, μέσα από την αξιοποίηση της παραπάνω εφαρμογής, να δημιουργήσουν έναν «μυστικό» κρυπτογραφικό κώδικα επικοινωνίας. Απώτερος στόχος είναι οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται μια παρόμοια πρακτική για να μπορέσουν να «επικοινωνήσουν» με τον υπολογιστή και να «μιλήσουν» στη γλώσσα του.
27:50

Τι είναι το Ψηφιακό Φροντιστήριο;

Το Ψηφιακό Φροντιστήριο αποτελεί μια σύγχρονη ψηφιακή πλατφόρμα για μαθητές και μαθήτριες. Διαθέτει σε μορφή video σειρά από γνωστικά αντικείμενα και απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.